Sök

Hur man använder Lightroom Histogram

Vad är histogrammet

Ett histogram är ett ljusrumsverktyg som gör det möjligt för användaren att förstå skuggor, högdagrar och andra toner i fotona. Dessa återspeglas i form av en graf där användaren kan bestämma kontrast och exponering. Ändringarna i histogrammet ses när vi flyttar reglagen i grundpanelen. Denna funktion blir särskilt användbar när vi skickar foton för utskriftsprocessen.

Var är ljusrumshistogrammet?

Histogrammet visas i modulerna Bibliotek och Utveckla i de övre högra panelerna.

  • I biblioteksmodulen kan du se ändringarna i din bild när du gör justeringarna i snabbutvecklingspanelen.
  • I modulen Utveckla kan du se hur justeringarna i efterbearbetningen påverkar histogrammet.

 

Hur man kontrollerar klippning

Klippning indikeras av två trianglar i de övre hörnen som indikerar Visa skuggklippning och Visa klippning av högdagrar. Använd kortkommandot J för att visa och dölja klippet.

I histogrammet ovan är Visa klippning färgad i vitt, vilket indikerar att bilden har klippta skuggor. När vi håller muspekaren över ikonen Visa skuggklippning är dessa områden markerade i blått i bilden (som visas nedan).

Ikonen för klippning av höjdpunkten är grå. Detta indikerar att det inte finns några markeringsområden i bilden. Detta är ett gott tecken för professionella fotografer. Dessa urklippsikoner är användbara för att se om användaren tappar högdagrar och skuggor genom att göra justeringar i grundpanelen.

Låt oss ta ett exempel. När jag väl ställt in exponeringen till +1.00 för den här bilden, indikerar det att detaljerna på himlen är förlorade. Ikonen för show Highlight ser vit ut för att återspegla denna förändring. När du klickar på den triangulära ikonen markeras områdena i rött. Det gör också att jag har satt exponeringen på en väldigt hög nivå.

Återigen om jag återställer Highlights till -100, visar detaljerna att det inte längre finns någon highlight närvarande. Vi kan se förändringarna i histogrammet nedan.

Justera kontrasten med histogrammet

Förutom klippning kan vi använda histogrammet för att analysera och justera kontrasten i en bild. När alla pixlar är staplade i ett enda område i histogramdiagrammet indikerar det en låg mängd kontrast. Om all data är koncentrerad i mitten har bilden mellantoner. När data flyttas åt höger betyder det att bilderna bara har ljusa områden och ingenting är mörkt. Om data är åt vänster är bilden mörk och ingenting är ljust.

Bilden ovan visar minimal kontrast.

Den här bilden har en stor mängd kontrast. Vi kan öka kontrasten genom att maximera kontrastinställningen i grundpanelen. Vi kan också titta på högdagrar och skuggor i en bild med dålig kontrast och flytta dem mot slutet av grafen.

Sammanfatta

Histogrammet är mycket användbart vid bearbetning av bilder i Lightroom. Reglagen Exponering, Högdagrar, Skuggor, Svarta och Vita i grundpanelen indikerar zonerna i bilden. Du kan identifiera de klippta områdena och områdena med kontrast och lösa problemen med Lightroom-verktygen.

relaterade inlägg