Sök

Lär dig konsten att bemästra färger i Photoshop

Färger spelar en stor roll i våra liv och det gör de också i den digitala tekniken. Photoshop är ett underprogram där du kan ta fullständig kontroll över färgerna och skapa något alldeles exceptionellt av tråkiga bilder. Att justera färger, toner, nyanser och ta bort färger är få saker som görs enastående i Photoshop.

Arbeta med färger

Det kan tyckas lite utmanande att arbeta med så många färgalternativ, men när du väl får grepp om det är inget mer intressant än att leka med färger för olika bilder. När du arbetar med färger, skapa alltid ett dubblettlager, annars kommer originalbilden aldrig att behållas. Färgalternativ och justeringar används för att ge den neutrala effekten till bilderna där du kan skapa vilken atmosfär som helst. För att förmedla stämning, representera atmosfär eller visa känslor är färger det bästa sättet.

Rika bilder är en symbol för kvalitet så låt mig gå igenom färgvalen i Photoshop.

kurvor

Kurvor är det viktigaste verktyget i Photoshop som ger dig kontroll över bildfärgen. Du kan göra ändringarna genom att ändra RGB-kanalerna. För att justera ljusstyrkan och kontrasten i en bild är kurvor praktiskt. Varje bild har tre kanaler som röd, grön och blå som du kan arbeta med individuellt med kurvorna.

För att arbeta med kurvor, här är stegen:

  • Öppna valfri bild i Photoshop
  • Gå till Bild>Justeringar>Kurvor så visas en dialogruta där du kan se RGB-kanalen. Välj den kanal du vill arbeta på i rullgardinsmenyn. Klicka sedan på kurvan och skjut den uppåt om du vill öka kanalfärgsinmatningen och vice versa.
  • Medan du justerar RGB-färgerna, manipuleras även de motsatta färgerna, dvs. CMYK.

Det här handlar om hur man arbetar med kurvor på en bild. För din information, om du minskar mängden röd färg, ökar cyanfärgen automatiskt. Dessutom är kurvorna perfekta för att korrigera färgerna om en bild har matta eller dåliga färger.

Kolla in Hue and Saturation

För att förstärka färgerna är nyans- och mättnadskontrollerna i bildjusteringen perfekta. Som till exempel har du en bild av gräs där det är mer gul färg på grund av någon kamerainställning. För att nu korrigera färgen och få gräset att se grönt ut skulle det vara bra att boosta den gula färgen mot den gröna. För det, gå helt enkelt till bilden och välj Hue/Saturation för att hitta den gula färgen i rullgardinsmenyn under Master. Om du inte hittar rätt plats, välj färgen med pipettverktyget.

Automatisk färg

Förutom båda ovanstående tekniker fungerar automatisk färg ganska bra. Den justerar färgen på en bild automatiskt och du behöver inte göra något själv. Öppna bara bilden, gå till Bild>Autofärg och Photoshop kommer att göra de nödvändiga färgkorrigeringarna.

OBS: Arbeta på det dubbla lagret för att inte tappa originalbilden.

relaterade inlägg