Sök

Bildmetadata – Gräv in detaljer i bildmetadata i fotografering

Meta Data Info

En inkluderande strategi för metadata i fotografi

Inom fotografering pratar vi ofta om bilddetaljer eller hantering. Men har du någonsin tänkt på vad exakt är detta? Det kallas bildmetadata som hjälper till att sortera och organisera bilder. I den här artikeln kommer jag att upplysa dig om hur det faktiskt används i fotografering.

Metadata är dock en bit viktig information om bilden såsom objektiv, brännvidd, bländare, ISO, DPI, slutartid, bildskapare, bildtexter, titlar, kommentarer, nyckelord, licensrättigheter, kontaktinformation och mycket mer. Att lägga till metadata till en bild är en enkel syssla eftersom du bara behöver fotohanteringsprogram, dvs Adobe Photoshop eller Adobe Lightroom.

Allmän definition av metadata

Metadata innehåller relevanta detaljer om en bild och information om produktionsdelen också. Du måste ha märkt att en bild sparas med viss information efter att ha klickats, den informationen är metadata. Denna metadata skapas automatiskt medan om du vill lägga till ytterligare metadata krävs manuell drift.  

Enkelt uttryckt förklarar metadata vad en bild handlar om. Till exempel, för den här artikeln betraktas författaren, skrivdatum, filstorlek etc. som metadata. Det enda syftet med metadata är att göra information tillgänglig för användarna på ett enkelt och snabbt sätt. Att känna till lite detaljer gör det enkelt för användaren att snabbt söka efter en bild.

Hur lägger man till metadata?

Två metoder finns för att skapa metadata, dvs automatiskt och manuellt. Även om det mesta av informationen genereras automatiskt, kan extra slags information läggas till med fotoredigeringsprogram. Att ange metadata i en bild ger dig möjlighet att vara mer noggrann eftersom du kan mata in vad som helst så länge det är relevant. Gräv djupt in i kategorierna för bildmetadata:

Teknisk metadata: Sådan information bäddas automatiskt in i bilden och innehåller vanligtvis detaljer som ISO, bländare, DPI, slutartid, datum/tid, kameramodell och märke etc. GPS-positionen för bilden fångas också i metadata.

Beskrivande metadata: Manuell tillägg av information i bilden av någon kallas beskrivande metadata. Även om denna information gör bilder lätta sökbara, har den stor betydelse inom fotografering. Bildskapare, titlar, bildtexter och kommentarer etc. är några exempel på effektiv beskrivande metadata.

Administrativ metadata: Licensrättigheter, kontaktinformation för bildägaren eller fotografen, information om upphovsrätt, webbadress för copyright och begränsningar etc. är administrativ metadata.

Metadata i fotografi

Inom fotografering är metadata den information som är relaterad till bildfiler och inte de slumpmässiga filerna. Som med alla typer av metadata skapas en del av informationen av kameran själv. Men viss information bäddas in manuellt av ägaren av bilden, upphovsrätt och licensrättigheter är den typen av data.

Hur är metadata användbar?

För att särskilja bilderna hjälper metadata. För att söka efter en bild från en pool av tusentals bilder kan lite information sortera resultaten. Om platsen för bilden är känd kan du helt enkelt hitta den. Utan metadata är det en tröttsam ansträngning att hitta bilder. Information som datum, bildinnehåll, storlek eller upphovsrätt etc. kan begränsa sökresultaten effektivt. Det är också till hjälp för att skydda bilden genom att mata in upphovsrättsinformation. Fotografer lägger ner ganska mycket tid på metadataposter för att göra sökprocessen enkel i framtiden.

Redigera/lägg till ytterligare metadatainformation

Använd Adobe Photoshop eller Lightroom för att redigera metadataposterna. Nämn vad du än känner för såsom plats, genre, personer, evenemang, säsong eller något som har någon betydelse. För att göra det kan du följa stegen nedan i Adobe Photoshop.

  1. Öppna en bild i Photoshop
  2. gå till Menyn Arkiv
  3. Klicka på - Filinformation... (Alt+Skift+Ctrl+I)
  4. Du kommer att se skärmdumpen ovan och redigera dem efter behov.

Jag hoppas att du har fått veta allt om Metadata i detalj. Ha en bra dag!!

relaterade inlägg