Sök

En kort om Lightroom

Lightroom lanserades nästan 8 år från nu och idag, det har blivit obligatorisk programvara för både proffs och hobbyister. Varje år kommer nya människor in i fotografering och design och för de som inte är medvetna om Lightroom; här är ett kort om det.

Lightroom är ett bildredigeringsprogram som mestadels fungerar med RAW-bilder. Det fungerar bäst med JPEG- och TIFF-filer också. Det är också en av de bästa fotoarrangörerna online också. När Lightroom används för att organisera bilder kallas det även Dam-Digital Asset Management.

Det är ett arbetsflödesprogram eftersom det tar hand om dina bilder från det att du kopierar dem till hårddisken på din dator. Lightroom låter dig bearbeta bilderna. Du kan lägga till dem på en karta för att visa platsen där den togs. Förutom det kan du också skapa ett album i det, skriva ut bilderna och även exportera dem till andra program för framtida bearbetning. Nu förstår du varför vi hänvisar till Lightroom som arbetsflödesapplikation.

Det är onekligen kraftfull och användbar programvara och den fungerar självständigt. Den kan också integreras med program som Photoshop. Detta gör att Lightroom kan användas självständigt eller även i samarbete med andra program.

Lightroom-katalogen-

Katalog kan också kallas hjärtat i Lightroom. Det är i grunden en databas som består av alla filer som sparas med datorn. Utöver det finns det stor tillgång till metadata för varje bild. Här kan du också hitta platsen för varje bild, var den än lagras.

En viktig sak som måste noteras här är att katalogen inte innehåller bilder. Den består endast av data och information om redigeringarna och bilderna.

Lightroom Collection-

Insamling är en av de viktigaste funktionerna hos Lightroom. Det är mer som en virtuell mapp som kan anropas när den behövs. Det finns heller inga hinder för antalet bilder som får laddas upp i den. Du kan spara så många bilder du vill och skapa så många samlingar som behövs.

När du har importerat dina bilder till Lightroom kan du kategorisera dem i olika samlingar. Olika samlingar kan skapas med olika namn. När du börjar använda dessa samlingar kommer dess fördelar att bli mer uppenbara. De erbjuder dig möjligheten att organisera bilderna på bästa sätt och flexibilitet att använda dem hur du vill.

Lightroom VS Photoshop-

Lightroom utmärker sig på sitt eget sätt, men vi uppmuntrar inte att överge stora program som Photoshop. Det finns otaliga saker som kan göras i Photoshop. Dessutom uppmuntrar vi användning av båda dessa programvaror i kombination för professionella resultat. Både Lightroom webb och Lightroom mobil går utmärkt ihop med PS. Om du är ny inom postproduktionsvärlden kan den här programvaran vara till kolossal användning för dig. Se till att ha det i ditt system för bästa praxis för postfotografering.

relaterade inlägg